Подпишитесь на нашу ежедневную рассылку с новыми материалами

Общество


Напярэдадні юбілею з галоўным рэдактарам БДГ Пятром Марцавым і першым намесьнікам галоўнага рэдактара Сьвятланай Калінкінай пагутарыла карэспандэнтка RR.

RR: - 10 гадоў таму, калі зьявілася БДГ, я вучылася яшчэ на 1-м курсе журфаку, і мы жартавалі, што, маўляў, у Беларусі зьявілася "ціпа дзелавая газета"... Вашая назва нібыта адразу папярэджвала, што гэтае выданьне - не для ўсіх. Так і задумвалася?

П.М.: - Изначально полное название, если вы помните, было - "Биржи и банки. Белорусская деловая газета". Газета задумывалась действительно как специализированное издание для тех предпринимателей, которые пользовались бы услугами бирж и банков.

Сёньняшнюю "БДГ" родніць з той, колішняй, хіба што фрагмэнт назвы, - уважае Пётар Марцаў. Дый шмат хто з тых, хто 10 гадоў таму распачынаў "БДГ", сёньня працуюць у іншых беларускіх выданьнях, кожнае зь якіх, між тым, стала адметным на беларускім газэтным рынку.

RR: - Ці можна ўзгадаць найбольш гучныя імёны, якія былі зьвязаныя з узьнікненьнем "Белорусской Деловой Газеты"?

П.М.: - Был коррпункт "Коммерсанта". В нём работали я, Александр Вольвачёв, Александр Михальчук, Роман Яковлевский и Александр Старикевич. Из этого коррпункта и родилась идея создать сначала информационное агентство, а потом - газету… Так что всё начиналось с этих имён.

RR: - Калі зайшла гаворка пра рынак беларускай прэсы, як Вы яго ацэньваеце: наколькі ён "багаты й разнастайны"?

П.М.: - Он беден и неразнообразен. И это вызвано экономическими и политическими причинами. Скажем так: в результате политического выбора наша страна в 1994 году, вместо того чтобы ринуться вперёд, осталась на месте...

RR: - А якім чынам пераломны гэты 94-ы згаданы Вамі год паўплываў на лёс "БДГ"? То бок - куды яна "крочыла" дагэтуль і куды пайшла пасьля?

П.М.: - БДГ была изданием для деловых людей. Даже в большей степени - для частного бизнеса. После 94-го года эта газета, вплоть до сегодняшнего дня, может считаться газетой для политических и деловых кругов -это общественно-политическое издание. Мы таким образом ответили на веяние времени и аудитории. С каждым годом политика стала всё больше присутствовать в каждой сфере жизни нашего общества. Мы стали понимать, что политический фактор в этой стране порой просто доминирует, определяет развитие общества. Мы не могли это не учитывать и не могли этого не объяснять.

Чытача свайго "БДГ" вывучае праз апытаньні рэгулярна й ведае досыць добра - хаця ўсьведамляе, што іх аўдыторыя ва ўсіх сэнсах вельмі складаная. Самыя характарныя яе ўласьцівасьці, на думку нашага суразмоўцы, - гэта высокая адукаванасьць і здольнасьць прымаць рашэньні. Любіць такога чытача больш складана, чым паважаць. Зрэшты, узаемная павага - дастаткова трывалы падмурак для будаваньня стасункаў з такой катэгорыяй людзей.

Гаворыць Сьвятлана Калінкіна, першы намесьнік галоўнага рэдактара БДГ.

С.К.: - Это - разного уровня руководители государственных и негосударственных структур, причём - в последнее время всё чаще и чаще - некоммерческих. Нравится ли этот средний читатель лично мне? Сложно сказать. Как для газеты аудитория - мне нравится. А я лично предпочитаю людей творческих.

Сьвятлана Калінкіна прыйшла ў БДГ у 1995 годзе, дагэтуль папрацаваўшы палітычным аглядальнікам у дзяржаўным інфармацыйным агенцтве БелТА. Суправадзіўшы новага кіраўніка беларускай дзяржавы Аляксандра Лукашэнку ў некалькіх ягоных афіцыйных паездках, Сьвятлана Калінкіна звольнілася з дзяржаўнага агенцтва й перайшла ў "абноўленую", ужо ня "біржа-банкавую", а грамадзка-палітычную "БДГ". Сёньня Сьвятлана не ўяўляе, у якім іншым беларускім выданьні з ужо існых яна змагла б працаваць, калі б зь нейкіх прычынаў ня стала "БДГ".

С.К.: - Я думаю, что всё-таки "БДГ" будет существовать долго, и такой ситуации не будет. Но если вдруг что-то такое произойдёт, я думаю, что будет просто новое издание, которое будет на две трети состоять из людей, которые работают в "БДГ".

Наступнае пытаньне зноў адрасую Пятру Марцаву - галоўнаму рэдактару БДГ.

RR: - Прыхільнае ці непрыхільнае стаўленьне да вашае газэты зусім не тлумачыцца прыналежнасьцю да лягеру прыхільнікаў Лукашэнкі ці праціўнікаў Лукашэнкі. Пра вас можна пачуць добрыя словы з вуснаў дзяржаўных чыноўнікаў і абурэньне нейкімі артыкуламі з боку апазыцыі. Ці наадварот...

П.М.: - Это - самый лучший комплимент газете, который Вы сейчас сделали. Потому что газета - это общественный инструмент. Она предназначена для общества. Общество в целом - это и власть, и оппозиция, это различные политические взгляды, и главная задача газеты - донести до этого общества объективную информацию. Я на самом деле понимаю, что это - единственный путь, каким общество может развиваться и учиться демократии. Нельзя заставить учиться демократии. Демократия - это достаточно сложная система ценностей. И к ним медленно, но верно нужно прийти.

RR: - "БДГ" - не адзіны ваш праект. Ці можна нагадаць, якія праекты вам яшчэ належалі, і пра тое, што будзе ажыцьцяўляцца ў найбліжэйшым будучым. Зараз зьявілася інфармацыя пра новы штомесячны праект "Для служебного пользовіная"...

П.М.: - Проектов было достаточно много, и самый известный, самый удачный и неудачный одновременно, - это был проект еженедельника, газеты "Имя". Газета получилась достаточно для белорусского рынка уникальной, интересной, она быстро "вошла в рынок", но не сумела выжить... А что касается нового проекта - это действительно ежемесячное приложение к БДГ - "БДГ. Для служебного пользования", где мы даём журналистам возможность попробовать себя в самом сложном, наверно, жанре - жанре журналистского расследования. В нашей стране, с нашей точки зрения, достаточно много секретов, неизведанных тем, о которых можно и нужно рассказать нашим читателям.

Вольга Бабак

Радыё Рацыя